Hajrevet

I källaren finns Tropikariets hajrevet. Vårt korallrev ska efterlikna ett korallrev vid Maldiverna, som ligger sydväst om Indien. Maldiverna består främst av atoller av korallrev som har bildats omkring topparna av en vulkanisk djuphavsrygg, Maldiverryggen. De flesta öarna når inte mer än knappt två meter över havsytan och riskerar att översvämmas om världshaven skulle stiga till följd av växthuseffekten. Maldiverna är världens plattaste land, med en maximal naturlig höjdnivå över havet på 2,3 meter.

Djuren i Hajrevet

Den brunbandade bambuhajen jagar gärna på grunt vatten. Skulle hajen under tidvattnet fastna på land är det ingen fara. Bambuhajen kan nämligen klara sig ovan ytan omkring 12 timmar. Unga individer av bambuhajen är svart- och vitrandiga. När de växer ändras färgen till mer silveraktig.
Den svartfenade revhajen hittar man oftast i grunt vatten nära korallrev. Det är enkelt att känna igen hajen genom att titta på de svarta avsluten på fenorna. Till skillnad från vanlig svartfenad haj, har den svartfenade revhajen ett vitt streck längs sidan. Den svartfenade revhajen är känd för att röra sig på extremt små områden under långa perioder. Revhajen är främst en ensam jägare men man har sett enstaka fall då de jagat i små grupper, t.ex. för att omringa ett fiskstim!
Det finns hajar som kan ligga stilla på botten, t.ex. den vitfenade revhajen. De använder sig av samma teknik som andra fiskar när de ska andas, de pumpar vatten över gälarna. Gälar är havslevande djurs motsvarighet till lungor. Andra hajar, t.ex. våra svartfenade revhajar, har inte den här funktionen och måste därför vara i konstant rörelse för att vatten ska strömma över gälarna och de ska kunna andas. Den vitfenade revhajen är en nyfiken och orädd haj. Den undersöker gärna dykare och snorklare men det händer sällan att de attackerar!

Clownfisken, känd från sin huvudroll i disneyfilmen Hitta Nemo, har valt att flytta in hos oss på Tropikariet. Den lever i symbios med anemonen, och har sitt hem bland dess brännande tentakler. Man vet faktiskt inte exakt hur clownfisken undviker anemonens gift. De två arterna har dock hittat ett sätt att leva tillsammans så att båda tjänar på det. Anemonen skyddar clownfisken från andra fiskar, och bidrar även med föda. Som tack skyddar clownfisken anemonen från parasiter – och lockar kanske även ditt byten med sin starka färg.