Sydamerika

Välkommen till Sydamerikas tropiska djungler! Här kan ni promenera runt i en fuktig värme och titta på söta apor, exotiska fåglar, farliga ormar och giftiga grodor. Här följer några exempel på djuren i Sydamerika:

Djuren i Sydamerika

På avdelningen Sydamerika träffar ni världens minsta apa, dvärgsilkesapan. Den blir är ungefär lika stor som en banan (10-15 cm) och väger också lika mycket (150 g). När apungarna föds väger de bara 15 gram. De lever i små familjer där syskonen hjälps åt att ta hand om de nyfödda.
Här finns också världens giftigaste groda, dengula pilgiftsgrodan. Den utsöndrar det extremt farliga neurotoxinet batrachotoxin av vilket det räcker med 40 mikrogram för att dosen ska vara dödlig för en människa. Det skulle alltså kunna vara dödligt för en människa att bara nudda med tungspetsen på grodans rygg! En fullvuxen phyllobates terribilis (runt 3,5 cm) har tillräckligt mycket gift för att döda närmre 1000 personer. Phyllobates terribilis har bara två fiender, den grodätande ormen Leimadophis epinephilus som tros vara immun mot giftet, och Ghocoindianerna som använder giftet till sina blåsrörspilar. Med dessa kan de döda stora byten inom några sekunder. På tropikariet har den dock inga fiender alls, och sitter tryggt i sin glasbur.
Genom avdelningen och resten av Tropikariet ser ni hur bladskärarmyrorna arbetar hårt med att bära grenar, blad och annat material till deras bo. Myrorna får sin energi genom att låta bladmaterialet mögla. På toppen i myrsamhället (men längst ner i myrstacken) finns drottningen, den enda myran i hela kolonin som kan lägga ägg. Allt det hårda arbetet görs för att säkra hennes överlevnad, och därmed även hela samhällets. Om drottningen skulle dö slutar arbetarna att bära grenar och snart är hela kolonin död.
Nej, pirayan är inte så hemsk som många tror. Faktum är att den är en ganska nervös och skygg fisk. Det är först i riktigt stora stim som de kan bli farliga. De kan simma i stim om hundratals, ibland tusentals. Om ett sådant stim blir instängt i en mindra vattensamling kan det äta upp ett större djur på bara några minuter. Dessa fiskar har ett utmärkt luktsinne och reagerar på lukten av kroppsvätskor, t.ex. blod. De kan också attraheras av plaskande t.ex. från ett skadat djur i floden. Det finns många pirayaarter. Alla är inte köttätande utan några arter äter bara frukt och nötter som faller i floden.