Djuren i Afrika

Gabonpuffadern tillhör den ormart som har världens längsta gifttänder. Rekordet innehas av en orm som var 183 cm lång och som hade 5 cm långa gifttänder. Gabonpuffaden producerar troligen också den största medeldosen gift (350 – 600 mg) av alla ormar. För att döda en vuxen människa krävs ca 60 mg. Trots dessa hissnande uppgifter ska man komma ihåg att ormar bara biter människor om de känner sig hotade och inte kan komma undan. Som sitt främsta skydd har gabonpuffadern istället kamouflage. Den jagar genom att gömma sig och vänta på att bytet ska gå förbi.

Om titeln som världens största skorpion är det bara två arter som tävlar. En av dem är kejsarskorpionen, som finns här på Tropikariet. Trots sin storlek har den dock ett ganska svagt gift. Giftet används både för att jaga och försvara sig, men också för att underlätta matsmältningen. Visste du förresten att skorpioner föder levande ungar som honan bär på ryggen?
Världens minsta krokodil är trubbnoskrokodilen. Den kan bli upp till två meter lång, men är trots det minst av alla krokodiler. Det finns dock ett mindre krokodildjur som heter dvärgkajman, som kan bli en och en halv meter lång. Trubbnoskrokodilen, eller dvärgkrokodilen som den också kallas, har fått sitt namn efter den korta och trubbiga nosen. Man känner till väldigt lite om artens beteende i naturen förutom att den föredrar lugnare vatten och att den inte ligger lika ofta på land och värmer sig som andra krokodilarter. Den är också utrotningshotad, varför Tropikariet är med i ett projekt för att bevara arten.