Expedition Madagaskar

Den stora ön Madagaskar, som ligger utanför Afrikas östra kust, har ett unikt djurliv. Detta har vi försökt fånga på Tropikariets avdelning med samma namn. Här finns kameleonter som försöker smälta in och en frigående lemurfamilj.

Djuren på Madagaskar

Lemurer är en sorts halvapor som bara finns på Madagaskar. De bor främst i torra skogar på öns västra sida och i regnskogen på den östra. För att stimulera djurparksdjuren ger man dem lite utmaningar som att behöva leta efter maten. Under den del av året vi kan få tag i färska blad så serveras det till våra lemurer dagligen. Favoriten är bok och bambu. För detta ändamål har vi ett helt kylrum för att hålla bladen färska.
I naturen äter ibland lemurer giftiga tusenfotingar. För att få bort giftet brukar lemurerna ”knåda” tusenfotingen mot något så att den ger ifrån sig så mycket gift som möjligt. De brukar också gnida dem mot pälsen. Förmodligen kan detta vara bra mot ohyra och flugor. Alla lemurer är inte lika bra och noggranna på att få bort giftet. Då blir de helt groggy och höga efter att ha ätit tusenfotingen.
Kameleonter är kända för att kunna byta färg. De gör detta för att kamouflera sig och signalera olika humör till andra kameleonter. Kameleonternas främsta jaktvapen är deras tunga. Tungan är 1-1,5 gånger kroppslängden. Längst ut på tungan sitter en klibbig ”klump” så att byten fastnar. Kameleonten skickar ut tungan blixtsnabbt och träffar sitt byte med stor träffsäkerhet.