Regnskogsnatt

Gå på en nattlig expedition i regnskogen! I denna avdelning har vi vänt på dygnet för djuren och därför är avdelningen svagt upplyst för att locka fram de nattaktiva djur som bor här. Ungefär två timmar innan Tropikariet öppnar börjar det skymma i regnskogsnatten och fladdermössen, uggleaporna och flygpungekorrarna vaknar sakta upp ur sin sömn. Här följer lite information om våra nattaktiva djur.

Djuren i Regnskogsnatt

I vår fladdermusgrotta bor egyptiska grottflyghundar som även är fria att flyga omkring i resten av regnskogsnatten. När ni går genom avdelningen kan det därför susa förbi fladdermöss över era huvuden! För små barn som tycker att detta är obehagligt går det bra att be en djurvårdare om hjälp. Flyghundarna är dock inte farliga och föredrar att äta frukt. Varje dag äter de tillsammans 15kg frukt!

Tröglorin är faktiskt ett av världens få giftiga däggdjur. Den har inga gifttänder eller gifttaggar utan istället har den en giftkörtel på armen. Giftet blandas med saliv och slickas sedan på såväl ungarna som tröglorin själv som ett skydd mot fiender. Giftet kan vid bett och i avsaknad av behandling vara livshotande för människor men ger oftast bara svullnad och infektion. En till försvarsmetod hos tröglorin är deras utvecklade händer och fötter. Dessa är extremt starka och kan hålla fast i grenar under en längre period. Tröglorin är rödlistad vilket innebär att den är starkt utrotningshotad.
Uggleaporna har precis som de flesta nattaktiva djur väldigt stora ögon, men kan i motsats till de flesta andra skilja färger åt i mörkret. De är allätare men föredrar precis som fladdermössen en fruktbaserad kost. För att försvara sitt revir använder de sig av högljudda läten.
Flygpungekorrarna liknar våra vanliga ekorrar men har en mer gråaktig, mindre yvig päls. De kan dessutom glidflyga! Tack vare membran mellan det femte fingret och den första tån kan de spänna ut kroppen och bli stora som en näsduk. Detta ger dem en förvånansvärt bra glidflygförmåga – man har mätt upp flygningar på över 50 meter! Membranen kan dessutom användas för att samla mat i.