Tropikariets, liksom andra djurparkers, syfte är att bidra till bevarandet av hotade arter, medverka i forskning samt sprida kunskap och engagemang kring djur och natur.
Vi stödjer i dagsläget ett internationellt och ett nationellt bevarandeprojekt. Vi står till förfogande för universitet och högskolor som bedriver forskningsprojekt relaterat till djur och bevarande. På den här sidan kan ni läsa mer om vilka projekt vi är involverade i för närvarande.
Madagaskarprojekt – Mikajy Natiora
På Madagaskars nordvästsida arbetar organisationen Mikajy Natiora med att skydda skogarna där en av världens mest hotade primater, den ikoniska blue-eyed black lemur (Eulemur flavifrons), och många andra hotade arter finns. Organisationen arbetar bland annat med att utbilda lokalbefolkningen, skapa alternativa försörjningsmedel, återplantera skog och viltforskning.
Varje kvartal skänker Tropikariet en del av entréintäkterna till Mikajy Natiora, vilket gör att ni som besökare i allra högsta grad är med och bidrar till bevarandearbetet på Madagaskar. Donationerna har bland annat gått till det påbörjade bygget av en forskningsstation samt att anställa parkvakter som skyddar och håller koll på viltbeståndet i skogen.
Att stödja ett lokalt projekt som vi dessutom har direktkontakt med gör att inga pengar försvinner till, ibland kostsamma, mellanhänder utan allt går direkt till Mikajy Natioras bevarandearbete.
Vi har även gjort det möjligt för våra besökare att donera genom att swisha en donation genom en QR-kod. Alla donationer går oavkortat till det viktiga arbetet Mikajy Natiora gör för att skydda Madagaskars biologiska mångfald. På Tropikariet finns skyltar om projektet i entrén samt på vår Madagaskaravdelning.För mer information om projektet, besök deras hemsida
Naturvårdsprojekt i samarbete med Länsstyrelsen i Skåne för att långsiktigt gynna sandödlan (Lacerata agilis)
Under 2023 startar vårt samarbete med Länsstyrelsen i Skåne där Tropikariet kommer bidra med arbetskraft för naturvårdsinsatser i västra Skåne. I första steget kommer vi utföra rensningsarbete efter röjning som utförts för att gynna den lokala floran samt sandlevande och pollinerande insekter. Förhoppningen är att området som röjts kommer bli nytt habitat för den utrotningshotade sandödlan. Tropikariet kommer även inventera och följa populationen av sandödlor i närliggande områden. Samarbetet är långsiktigt och nya naturvårdsinsatser kommer ske allteftersom de behövs.
EAZAs program för hotade arter
Förutom ovanstående arbete har Tropikariet i Helsingborg följande arter förankrade i olika ex-situ projekt för hotade arter inom den europeiska djurparksorganisationen EAZA. Dessa djurarter har alla en ett expertteam lett av en artkoordinator som stambokför och koordinerar den genetiska mångfalden hos aktuella djurarter.
EEP – European Endangered Species Programmes
Strålsköldpadda Astrochelys radiata
Galago Galago senegalensis
Tröglori Nycticebus coucang
Uggleapa Aotus griseimembra
ESB – European StudBook
Svartfenad revhaj Carcharhinus melanopterus
Trubbnoskrokodil Osteolaemus tetraspis
Forskningsprojekt - Lunds universitet
Sedan 2022 har Tropikariet ett samarbete med en forskargrupp från Lunds universitet. Gruppen forskar på beteendet och den mentala kapaciteten hos ett antal olika djurarter, framför allt reptiler som sköldpaddor och ödlor. På Tropikariet studerar forskargruppen bland annat våra rödfotade skogssköldpaddor (Chelonoidis carbonaria). Alla studier som utförs på Tropikariet är icke-invasiva och kan snarare ses som miljöberikning för djuren då de får möjlighet att använda sina förmågor till att lösa problem.
Det är vetenskapligt bevisat att människor är mer benägna att stödja bevarandet av djurgrupper som liknar oss. Forskningen hoppas därför att kunna visa likheter i den mentala förmågan hos reptiler och människor och på så ett påverka uppfattningen av dessa djur på ett positivt sätt samt bidra till deras bevarande.
Vuxen: 220 kr
Barn (3-12 år): 120 kr
Under 3 år: Gratis (i målsmans sällskap)
TISDAG-SÖNDAG 11:00-17:00
MÅNDAGAR STÄNGT
SE ÖPPETTIDER & PRISER