Magnus berättelse

Det hela började med…

Magnus som liten!

…en tupp och två hönor i mina föräldrars villa på Eskilsminne i Helsingborg. Att mitt djurintresse många år senare skulle bli till Tropikariet hade jag inte en minsta tanke på, jag skulle bli ”djurforskare”. Men eftersom jag aldrig kunde sitta still och studera i skolan utan är en ”handlingarnas man” så blev det ingen forskning, och inte mycket studier heller. Min lågstadiefröken sa vid ett kvartsamtal till mina föräldrar:

– ”Magnus sitter och tittar ut genom fönstret och man märker att han är djupt inne i Amazonas djungeln.”

En annan suckade och sa:

–   ”Just nu har Magnus bara insekter i huvudet.”

Djurintresset följde även med mig under högstadiet. När andra gick på disco cyklade jag till Bruces skog och lyssnade på kattugglor. Mamma Gunnel var förstås orolig men Pappa Bengt skakade på huvudet och sa:

–   ”Inte tror du att någon är så dum att de en fredagskväll är ute och lurar i Bruces skog?”

Tuppar och hönor byttes snabbt ut till allt från giftormar i bastun till rovfåglar i trädgården och ständigt nya idéer och planer. Trots detta har mina föräldrar varit, och är fortfarande, ett oumbärligt stöd. För detta är jag evigt tacksam.

Jag gick tre veckor i gymnasiet sen förstod jag att det inte var något för mig, jag kunde inte sitta still. Jag hoppade av den tvååriga sociala linjen på Nicolaiskolan och började jobba som fastighetsskötare. Jag trivdes men efter några månaders arbetande behövde jag nya utmaningar och den 13 juni 1994 fick jag mina drömmars utmaning. Jag startade min egen privata djurpark – Tropikariet.

Att jag idag har som yrke att jobba aktivt med djur beror nog på att jag fortfarande bara har ”insekter i huvudet”. Tropikariet är mitt eget företag som är uppbyggt och drivs helt utan kommunala, statliga eller andra former av bidrag. Att driva eget företag, speciellt inom min bransch, innebär arbete sju dagar i veckan vilket min fru Christina och dotter Josefine bittert har fått erfara. Tropikariet hade dock inte varit möjligt utan varken dem eller mina engagerade medarbetare.

Idag har Tropikariet blivit en av Helsingborgs mest besökta attraktioner. Min förhoppning är att ett besök ska ge gammal som ung en unik upplevelse och en möjlighet till att lära sig om exotiska djur och deras livsmiljö på ett roligt sätt. Detta ger i sin tur större respekt för djur och natur och kanske också stämmer till eftertanke och väcker debatt om den mångfald av djur och växter som människan nu i en rasande fart håller på att ödelägga.

Varmt välkomna,
Magnus Lindqvist, VD Tropikariet