Avdelningar och djur på Tropikariet

Läs om våra olika avdelningar och de djur som bor där! Tropikariet är en exotisk inomhusdjurpark på fyra våningar. Vi har allt från lemurer och apor till hajar och krokodiler. Djurparken är uppdelad i olika avdelningar, bland annat efter vilken plats på jorden som djuren kommer från. Just nu har vi åtta olika avdelningar, och dessutom ett café. Nedan kan du klicka dig fram till information om avdelningarna, lära dig mer om de djur som lever där, och se korta filmer på dem.

Regnskogsnatt

Gå på en nattlig expedition i regnskogen! Denna avdelning är upplyst med ett månskensljus för att locka fram de nattaktiva djur som bor här. Ungefär två timmar innan Tropikariet öppnar börjar det skymma i regnskogsnatten och fladdermössen, uggleaporna och flygpungekorrarna vaknar sakta upp ur sin sömn. Här följer lite information om våra nattaktiva djur.

Afrika

På tropikariets avdelning Afrika fortsätter det varma klimatet, men här är ljuset tänt och det är full dag. Här bor det nämligen främst ormar och reptiler, och de brukar ju tycka om att ligga framme och sola sig.

Djuren i Afrika

Gabonpuffadern i videon nedan tillhör den ormart som har världens längsta gifttänder. Rekordet innehas av en orm som var 183 cm lång och som hade 5 cm långa gifttänder. Gabonpuffaden producerar troligen också den största medeldosen gift (350 – 600 mg) av alla ormar. För att döda en vuxen människa krävs ca 60 mg. Trots dessa hissnande uppgifter ska man komma ihåg att ormar bara biter människor om de känner sig hotade och inte kan komma undan. Som sitt främsta skydd har gabonpuffadern istället kamouflage. Den jagar genom att gömma sig och vänta på att bytet ska gå förbi.

Revolution Slider Error: Slider with alias gabon not found.
Maybe you mean: 'TROPIK2018'

 

Om titeln som världens största skorpion är det bara två arter som tävlar. En av dem är kejsarskorpionen, som finns här på Tropikariet. Trots sin storlek har den dock ett ganska svagt gift. Giftet används både för att jaga och försvara sig, men också för att underlätta matsmältningen. Visste du förresten att skorpioner föder levande ungar som honan bär på ryggen?

Världens minsta krokodil är trubbnoskrokodilen. Den kan bli upp till två meter lång, men är trots det minst av alla krokodiler. Det finns dock ett mindre krokodildjur som heter dvärgkajman, som kan bli en och en halv meter lång. Trubbnoskrokodilen, eller dvärgkrokodilen som den också kallas, har fått sitt namn efter den korta och trubbiga nosen. Man känner till väldigt lite om artens beteende i naturen förutom att den föredrar lugnare vatten och att den inte ligger lika ofta på land och värmer sig som andra krokodilarter. Den är också utrotningshotad, varför Tropikariet är med i ett projekt för att bevara arten.

Sydamerika

Välkommen till Sydamerikas tropiska djungler! Här kan ni promenera runt i en fuktig värme och titta på söta apor, exotiska fåglar, farliga ormar och giftiga grodor. Här följer några exempel på djuren i Sydamerika:

Djuren i Sydamerika

På avdelningen Sydamerika träffar ni världens minsta apa, dvärgsilkesapan. Den blir är ungefär lika stor som en banan (10-15 cm) och väger också lika mycket (150 g). När apungarna föds väger de bara 15 gram. De lever i små familjer där syskonen hjälps åt att ta hand om de nyfödda.

grodaHär finns också världens giftigaste groda, den gula pilgiftsgrodan. Den utsöndrar det extremt farliga neurotoxinet batrachotoxin av vilket det räcker med 40 mikrogram för att dosen ska vara dödlig för en människa. Det skulle alltså kunna vara dödligt för en människa att bara nudda med tungspetsen på grodans rygg! En fullvuxen phyllobates terribilis (runt 3,5 cm) har tillräckligt mycket gift för att döda närmre 1000 personer. Phyllobates terribilis har bara två fiender, den grodätande ormen Leimadophis epinephilus som tros vara immun mot giftet, och Ghocoindianerna som använder giftet till sina blåsrörspilar. Med dessa kan de döda stora byten inom några sekunder. På tropikariet har den dock inga fiender alls, och sitter tryggt i sin glasbur.

Genom avdelningen och resten av Tropikariet ser ni hur bladskärarmyrorna arbetar hårt med att bära grenar, blad och annat material till deras bo. Myrorna får sin energi genom att låta bladmaterialet mögla. På toppen i myrsamhället (men längst ner i myrstacken) finns drottningen, den enda myran i hela kolonin som kan lägga ägg. Allt det hårda arbetet görs för att säkra hennes överlevnad, och därmed även hela samhällets. Om drottningen skulle dö slutar arbetarna att bära grenar och snart är hela kolonin död.

Nej, pirayan är inte så hemsk som många tror. Faktum är att den är en ganska nervös och skygg fisk. Det är först i riktigt stora stim som de kan bli farliga. De kan simma i stim om hundratals, ibland tusentals. Om ett sådant stim blir instängt i en mindra vattensamling kan det äta upp ett större djur på bara några minuter. Dessa fiskar har ett utmärkt luktsinne och reagerar på lukten av kroppsvätskor, t.ex. blod. De kan också attraheras av plaskande t.ex. från ett skadat djur i floden. Det finns många pirayaarter. Alla är inte köttätande utan några arter äter bara frukt och nötter som faller i floden.

Den gröna anakondan är en slags boaorm.  Man kallar den ibland för vattenboa, och precis som alla andra boaormar kramar de ihjäl sina byten. Gröna anakondor är också världens största och tyngsta ormar, och kan bli upp till 9 meter långa Tropikariets gröna anakonda får upptinade stora kaniner till middag, som vi matar henne med ungefär en gång i månaden. 

Revolution Slider Error: Slider with alias anakonda not found.
Maybe you mean: 'TROPIK2018'

Expedition Madagaskar

Den stora ön Madagaskar, som ligger utanför Afrikas östra kust, har ett unikt djurliv. Detta har vi försökt fånga på Tropikariets avdelning med samma namn. Här finns kameleonter som försöker smälta in, en frigående lemurfamilj, och rödnäbbad toku.

Djuren på Madagaskar

Revolution Slider Error: Slider with alias lemurer not found.
Maybe you mean: 'TROPIK2018'

 

Lemurer är en sorts halvapor som bara finns på Madagaskar. De bor främst i torra skogar på öns västra sida och i regnskogen på den östra. De har en kännetecknande svart-vit-randig svans och är inte det minsta folkskygga. För den som komma lite närmre och mata dem har vi ett upplevelsepaket, klicka här!  I videon ovan visas hur vi jobbar med så kallad miljöberikning. För att stimulera djurparksdjuren ger man dem lite utmaningar som att behöva leta efter maten. Under den del av året vi kan få tag i färska blad så serveras det till våra lemurer dagligen. Favoriten är bok och bambu. För detta ändamål har vi ett helt kylrum för att hålla bladen färska.
I naturen äter ibland lemurer giftiga tusenfotingar. För att få bort giftet brukar lemurerna ”knåda” tusenfotingen mot något så att den ger ifrån sig så mycket gift som möjligt. De brukar också gnida dem mot pälsen. Förmodligen kan detta vara bra mot ohyra och flugor. Alla lemurer är inte lika bra och noggranna på att få bort giftet. Då blir de helt groggy och höga efter att ha ätit tusenfotingen.

Kameleonter är kända för att kunna byta färg. De gör detta för att kamouflera sig och signalera olika humör till andra kameleonter. Kameleonternas främsta jaktvapen är deras tunga. Tungan är 1-1,5 gånger kroppslängden. Längst ut på tungan sitter en klibbig ”klump” så att byten fastnar. Kameleonten skickar ut tungan blixtsnabbt och träffar sitt byte med stor träffsäkerhet.

Hajrevet

I källaren finns Tropikariets pärla – hajrevet. Det är ett livs levande korallrev fullt med exotiska fiskar i alla regnbågens färger. Så har vi förstås också hajar! När man har gått igenom Tropikariets alla andra avdelningar och tittat på apor, ormar och krokodiler, kan det vara skönt att komma ner på havets botten och uppleva det stilla lugnet som råder här. Se filmen nedan för en blick in i vårt hajrev.

Vårt korallrev ska efterlikna ett korallrev vid Maldiverna, som ligger sydväst om Indien. Maldiverna består främst av atoller av korallrev som har bildats omkring topparna av en vulkanisk djuphavsrygg, Maldiverryggen. De flesta öarna når inte mer än knappt två meter över havsytan och riskerar att översvämmas om världshaven skulle stiga till följd av växthuseffekten. Maldiverna är världens plattaste land, med en maximal naturlig höjdnivå över havet på 2,3 meter.

Djuren i Hajrevet

Den brunbandade bambuhajen kan man hitta på djup upp mot 85 m, samtidigt som den gärna jagar nära land på grunt vatten. Skulle hajen under tidvattnet fastna på land är det ingen fara. Bambuhajen kan nämligen klara sig ovan ytan omkring 12 timmar. Unga individer av bambuhajen är svart- och vitrandiga. När de växer ändras färgen till mer silveraktig.

Den svartfenade revhajen hittar man oftast i grunt vatten nära korallrev. Det är enkelt att känna igen hajen genom att titta på de svarta avsluten på fenorna. Till skillnad från vanlig svartfenad haj, har den svartfenade revhajen ett vitt streck längs sidan. Den svartfenade revhajen är känd för att röra sig på extremt små områden under långa perioder. Revhajen är främst en ensam jägare men man har sett enstaka fall då de jagat i små grupper, t.ex. för att omringa ett fiskstim!

Det finns hajar som kan ligga stilla på botten, t.ex. den vitfenade revhajen. De använder sig av samma teknik som andra fiskar när de ska andas, de pumpar vatten över gälarna. Gälar är havslevande djurs motsvarighet till lungor. Andra hajar, t.ex. våra svartfenade revhajar, har inte den här funktionen och måste därför vara i konstant rörelse för att vatten ska strömma över gälarna och de ska kunna andas. Den vitfenade revhajen är en nyfiken och orädd haj. Den undersöker gärna dykare och snorklare men det händer sällan att de attackerar!

Revolution Slider Error: Slider with alias Hajrevet not found.
Maybe you mean: 'TROPIK2018'

Filmen ovan visar när vi matar våra hajar!

ClownClownfisken, känd från sin huvudroll i disneyfilmen Hitta Nemo, har valt att flytta in hos oss på Tropikariet. Den lever i symbios med anemonen, och har sitt hem bland dess brännande tentakler. Man vet faktiskt inte exakt hur clownfisken undviker anemonens gift. De två arterna har dock hittat ett sätt att leva tillsammans så att båda tjänar på det. Anemonen skyddar clownfisken från andra fiskar, och bidrar även med föda. Som tack skyddar clownfisken anemonen från parasiter – och lockar kanske även ditt byten med sin starka färg.

 

 

Klappdammarna

Efter hajakvariet önskar du nog att du var en fisk och levde i havet. I klappdammarna kan du få testa denna önskan genom att sticka ner en hand och röra vid några av våra djur! Vi har tre klappdammar, två stycken med tropiska djur och en med öresundsdjur.

Djuren i Klappdammarna

Doktorsfisken används i dag världen över av många hälso- och skönhetssalonger vid skönhetspeeling för händer och fötter – så kallad Ichthyoterapi (Ichtys är latin för fisk). Fisken har många positiva egenskaper för huden. Den producerar enzymer i saliven som främjar hudens celldelning, den stimulerar blodcirkulationen samtidigt som den nibblar bort döda hudpartiklar. Doktorsfisken har inga tänder.

Likt putsarfisken rengör, putsar, putsarräkan fiskar och koraller längs med reven. Den tar bland annat bort farliga parasiter inne vid gälarna vilket innebär att den simmar in i munnen på större fiskar utan att bli uppäten. Fiskarna blir fria från parasiter och putsarräkan blir mätt. Har du tur kommer putsarräkorna fram och putsar dina händer!

Dolksvansen, också känd som hästskokrabba, hör till en av jordens äldsta djurarter. Under omkring 300 miljoner år  har  de förändrats ytterst lite och betraktas därför som levande fossiler. De har ett kopparhaltigt färgämne i blodet, hemocyanin, som gör att blodet får en ljusblå färg. Blodet har varit till stor nytta inom medicin och teknik.

Afrikanska Savannen

Den här avdelningen ligger precis vid vårt afrikainspirerade café, Café Masai Mara. Här kan man se hur surikatflocken spanar ut över besökarna och blir överraskade när en färgglad fågel landar på en närliggande gren. Missa inte när surikaterna busar med sköldpaddorna genom att hoppa upp på deras skal!

Djuren på Afrikanska Savannen

Man hittar surikater i hela Kalahariöknen i Botswana, södra Afrika. Surikater lever i flockar på runt 20 individer. De är mycket hierarkiska. Vanligtvis är det bara alfaparet som parar sig. De händer till och med att de dödar ungar som inte är deras egna för att garantera bästa överlevnadschans för deras egna ungar. I en surikatflock är det alltid en individ som håller vakt så att de andra i flocken kan söka föda eller vila i lugn och ro. Vaktposten spanar ständigt efter faror som rovfåglar eller ormar. Vakttjänsten tillfaller ofta de individer som har låg rang i flocken. Skulle faran dyka upp, varnar vakten övriga flocken omedelbart med ett varningsläte. Surikater har olika varningsläten för tex. orm eller rovfågel. Här på tropikariet kommer det ibland ”rovdjur” som en del i vår miljöberikning. Vi spelar ibland upp läten från rovfåglar eller passerar med en hund framför deras bur.

Revolution Slider Error: Slider with alias surikater not found.
Maybe you mean: 'TROPIK2018'

Dabbagamer  är ödlor som härstammar från norra Afrika och västra Asien. Längden på dabbagamer varierar lite mellan arterna, men normalt sätt blir de omkring 30 till 50 centimeter. Ungarna är ganska enkelt färgade i olika nyanser av brunt, men i samband med åldern så utvecklar de alla möjliga färger. Vid fara kryper ödlan ner i ett hål med huvud före och använder den taggiga svansen som försvar. Något som utmärker dabbagamen från andra reptiler är förmågan att vistas i extrema temperaturer. De är mästare på att ta till vara på vatten och behöver nästan aldrig dricka, de får i sig vätskan genom växterna.

Freaks of Nature

Freaks of Nature är vår nyaste avdelning och här hittar ni några av världens mest märkliga och fantastiska djur. Här finns djur från alla världens hörn som på ett eller annat sätt är lite ”Freaky”.

Djuren i Freaks of Nature

Kalråttorna klassas som gnagare, men är trots detta en av endast två däggdjursarter i världen som klassas som eusociala. Detta betyder att deras levnadssätt påminner mer om insekters, som myror eller getingar, då gruppen leds av en dominant drottning som styr och ställer i kolonin. Resterande individer är arbetare eller soldater, vars uppgift är att skydda kolonin. Precis som hos vissa insektsarter väljer drottningen ut 1-3 hanar att para sig med, och hon är sedan den enda hona i kolonin som föder ungar.
Kalråttorna är de gnagare som kan leva längst, upp till 30 år! De är nästan helt nakna och har stora framtänder som de använder för att gräva. De har framtänderna på utsidan av läpparna för att de inte ska få smuts i munnen när de gräver. De saknar dessutom en signalsubstans som kallas ”signalsubstans P”, vilket gör att de inte kan känna någon smärta. Kalråttorna är även ett av de enda djuren i världen där man aldrig påträffat cancer, de verkar vara resistenta mot sjukdomen.

Ormhalssköldpaddan kommer ifrån Rote Island i Indonesien och har fått sitt namn efter sina långa ormliknande halsar. Ormhalssköldpaddan klassas idag som akut utrotningshotad. De är en av de mest eftertraktade sköldpaddorna på den internationella djurmarknaden, och därför förbjöds infångandet av dem 2001. Det finns idag endast tre populationer av arten kvar i det vilda.

Den västliga diamantskallerormen återfinns i västra och södra USA samt i México. Dess ikoniska skallra består av ömsat skinn som samlas längst ut på svanstippen. Skallran används för att skrämma och varna andra djur och människor och kan skallra upp till 60 gånger per sekund. Här på Tropikariet har vi förutom våra normalfärgade skallerormar även en albinoskallerorm

Jacksons kameleont, eller Jacksons trehornade kameleont som de också kallas, utmärker sig bland kameleontarterna med sina tre, stora, spetsiga horn längst fram på huvudet. Anledningen till att Jacksons kameleont har utvecklat sina horn tros vara för att hanarna ska kunna imponera på honor samt att använda dem vid slagsmål med andra hanar. Det är därför bara hanarna som har horn, och honorna saknar dessa helt.

”Man Made Freaks”

I vår avdelning Man Made Freaks visar vi djur som vi människor under flera generationer har förändrat utseendet på. Människor har haft husdjur under tusentals år, och under tiden har djuren bland annat avlats för att producera mycket kött eller mjölk. De senaste åren har dock många djurarter avlats för att se ut på olika överdrivna sätt, och tillsammans med dessa ibland extrema utseenden har stora hälsoproblem följt. Några av dessa kan du se och läsa om i ”Man Made Freaks”.

Djuren i ”Man Made Freaks”

Marsvinen härstammar från det Sydamerikanska vildmarsvinet, och redan 5000 år f.Kr. började människan hålla marsvin för deras kött. På 1500-talet kom marsvinet till Europa som sällskapsdjur, och idag finns många olika marsvinsraser, allt från nakna till extremt långhåriga.

Kungspytonen är en relativt liten och robust orm som blir cirka 120 centimeter lång. Under uppfödningen av kungspyton har olika färgmutationer slumpmässigt dykt upp, och dessa har man tagit tillvara på. Vissa “färg-morpher” är värda mycket pengar, och jakten på nya morpher har framför allt drivits av nyfikenhet och pengar. Man har även avlat fram fjäll-lösa kungspyton.

Guldfisk, eller slöjstjärt är en karpfisk som under årtusenden odlats som matfisk och precis som i naturen uppstod mutationer. En del fiskar föddes utan ryggfena och en del med längre fenor, men till skillnad från de naturliga mutationerna, där de avvikande individerna inte hade överlevt, valde man att avla vidare på de muterade fiskarna. Dessa fiskar har sedan utgjort grunden för mängder av nya former av guldfisk, den ena mer extrem än den andra. Teleskopöga, ranchu, lejonhuvud och bubble eye är några av dem.

Café Masai Mara

Vårt mysiga café hittar du precis vid entrén, i anslutning till den Afrikanska Savannen.
shopHär är en perfekt plats att avsluta besöket på. Slå er ner, ta en fika eller något matigare, och låt barnen häpnas över de söta surikaterna bredvid.

Exempel på vad man kan äta här är varm mat, våfflor, glass, kakor och frukt. Vi har också barnmat till försäljning, och microvågsugnar för uppvärmning.

Glöm inte att ta en titt i vår shop på vägen ut! Där har vi mjukisdjur och en massa andra souvenirer, så att ni kan ta med er en liten bit av Tropikariet med er hem!

För att läsa mer om vårt café klicka här.